• Skrevet: 06.02.2016  •  Kl: 21:58  •  Kategori: Tanker   •  Kommentarer: 1

Ja, en vakker dag skjer det, til og med med din rosa sjarmørklump. Den dagen de søteste englebarna skriker det høyeste de kan i butikken, kaller svigermor for en fis eller ber deg om å holde kjeft.

Jeg har litt erfaring fra barnehage, med tantebarn og så har jeg passet små barn da jeg var yngre - jeg kan med andre ord signere at små barn sier mye rart. Jeg har i flere situasjoner her hjemme bestemt meg for å bruke "jeg-bare-ignorerer-deg-metoden", men taper den som regel med glans.

"dumme"
"du er dum mamma"
"vi er ikke venner lenger..."

Absolutt ikke setninger jeg hører sjeldent, heller daglig for tiden. Hvordan bør man reagere på disse små utsagnene fra barna ? 

Nå skriver jeg rett fra levra, og hvordan jeg selv ser for meg en best mulig løsning på "problemstillingen". Jeg tror det kommer helt an på alder, og selvfølgelig innhold. Har dere sett filmen "you do, they do!" ? Om ikke råder jeg dere til det. Den handler om at barn tar etter de voksne. Jeg tror nok at dersom barna er i et miljø der ufin språkbruk er vanlig, er det naturlig for dem å bruke type "fyord" og setninger selv. Det er vi voksne som er opphavet til begreper og ord, og da er det viktig at vi ikke glemmer at vi påvirker barna våre. 

Det er absolutt ikke sjarmerende når en 2 åring står i full fyr på butikken å skriker en glose som får folk til å måpe. Det har heldigvis ikke skjedd hos oss. Men jeg har vært vitne til utsagt fra andre barn. 

Jeg tror det er viktig å være konsekvent. Slå ned på ord som ikke kan aksepteres og rettled med å fortelle hvorfor vi ikke kan bruke slike ord. Som voksne bør vi kunne si ifra om hva som er greit og ikke greit. Jeg har erfart at det av og til kan være vanskelig å holde maska, men det er viktig og ikke gjøre et stort nummer ut av det.

Bilde fra google.

Vilde sa så fint en dag til meg: "Mamma, jeg tror ikke jeg alltid mener det når jeg sier at vi ikke er venner. Men når jeg blir lei meg, er det lov å si det da?"

Hvordan løser du "problemet" ?  

Klin-kokos Anita

Skrevet: 07.02.2016  •  Kl.22:06
Dette handler i stor grad om at barna ønsker å teste grenser, og at de føler på følelsene sine. Vi bekrefter følelsene på ok måte og snakker om dem for å gjøre barna bevisst på hva følelser de har. Nå er mine unger blitt stor, men vi forteller dem hva vi forventer at de sier/ikke sier, også pakker vi som regel de ordene vi ikke skal bruke inn og kaster i søpla (metaforisk sett) og finner andre måter å forklare seg på. Men, jeg er også veldig på at de skal bruke ord ikke handlinger. Dvs at de skal forklare hvorfor de er sint, ikke slå/sparke etc.


Design og koding av Silje Lien
Design og koding av Silje Lien
hits